הפלה מלאכותית כרוכה לעתים בתופעות לוואי וככל הליך ניתוחי ותרופתי קיים סיכון מסוים לסיבוכים הכוללים זיהומים, ניקוב דופן הרחם כתוצאה מפעולת השאיבה, פגיעה אפשרית בפריון, כאבים, בעיות בעיכול, דימום חזק וחום. תופעות הלוואי יעברו בשבועיים הראשונים לאחר הפסקת ההיריון ורוב הנשים יחלימו מהכאבים בפרק זמן זה. ההצלחה של הטיפול התרופתי עומדת על כמעט 100% ותלוי במועד הפסקת ההיריון, ככל שהתהליך יבוצע מוקדם יותר כך הסיכון לתופעות לוואי ולכאבים מצטמצם. הן השיטה להפסקת הריון בעזרת כדורים והן השיטה הכירורגית נחשבות בטוחות, אך חשוב כי כל אישה העומדת בפני הפלה תכיר את כל ההליכים הרפואיים ותתייעץ עם רופא על מנת לבחור את השיטה המתאימה והעדיפה ביותר עבורה.
תופעות לוואי של הפלה בכדורים
תופעת הלוואי השכיחה ביותר עם נטילת התרופה "ציטוטק" הגורמת לפליטת תוכן הרחם הינה דימום עז אשר אליו מתלווים כאבים ואי נעימות. הדימום מתחיל כשעתיים לאחר נטילת הכדור ונמשך מספר ימים עד מספר שבועות, ונפסק רק לאחר שתוכן ההיריון נפלט מהרחם באופן סופי. כאשר הדימום חזק וכולל כאבים רבים מומלץ להשתמש במשככי כאבים כמו אקמול או אופטלגין על מנת להקל על המצב. לאחר השחרור מבית החולים הכאבים עשויים להימשך אך לרוב יהיו פחות חזקים מאלו שהיו עם נטילת הכדור. לאחר תקופה של שבועיים יש לבצע בדיקה גינקולוגית על מנת לוודא שתוכן ההיריון נפלט בשלמותו והרחם נמצא במצב תקין. בדיקה זו תבוצע יחד עם אולטרא-סאונד ובה מוודאים שלא נותרו שאריות מן ההיריון וההפלה הושלמה בהצלחה ובאופן מלא.
תופעת לוואי נדירה היא זיהום ומתרחשת כאשר תוכן ההיריון לא נפלט בשלמותו. כאשר מופיע חום וכאבים חזקים מהרגיל יש לפנות לטיפול רפואי. הטיפול בזיהום יתבצע על ידי שימוש באנטיביוטיקה, וחשוב לאבחן את הזיהום בשלב מוקדם.
תופעת לוואי נוספת היכולה להתקיים כאשר מתקיים הליך
הפלה בכדורים הינו איבוד דם רב ובמקרים אלו נדרש לקבל מנת דם, על מנת שהאישה לא תאבד דם רב שיוכל לגרום לה לבעיות.
תופעות לוואי של הפסקת הריון כירורגית - גרידה או שאיבה
הפסקת הריון כירורגית מבוצעת תחת הרדמה מלאה ולמעשה זהו ניתוח לכל דבר. כמו בכל ניתוח ישנם סיכונים ובסיבוכים שונים. הסיבוך העיקרי בהפסקת היריון כירורגית הוא ניקוב של דופן הרחם אשר עלול להיגרם כתוצאה מתהליך גרידת הרחם. סיבוך זה הוא יחסית נדיר אך חשוב ליצור קשר עם הרופא המטפל ולפנות לטיפול בהקדם האפשרי.
דימום כבד הוא תופעת לוואי נוספת של הפסקת הריון כירורגית ודבר זה יכול להשפיע על ההרגשה הכללית ולגרום לסחרחורות ולאיבוד דם. במקרים כאלו תזדקק האישה לעירוי ולמנת דם במטרה להשיב אותה לאיתנה.
חלק מהנשים ימשיכו להרגיש את התסמינים של ההיריון גם לאחר הפלה כדוגמת בחילות, נפיחות ורגישות בשדיים, הקאות ועייפות. תסמינים אלו נעלמים לרוב תוך שבועיים מיום ההפלה, אך אם ותופעות הלוואי נמשכות חשוב לוודא כי
הפסקת ההיריון אכן בוצעה בצורה המלאה ביותר וחלל הרחם נקי מההיריון.
האם הפלה פוגעת בסיכוי להרות שוב?
הסיכון לפגיעה אפשרית בפריון עתידי כתוצאה מהפלה הנו כמעט אפסי. ניתן להיכנס להריון מיד לאחר הופעת הווסת הראשונה לאחר הפסקת ההיריון המלאכותית. יחד עם זאת, המלצת הרופאים הכללית היא לחכות לפחות שלושה חודשים לפני הניסיונות הבאים לכניסה להיריון, דבר המקטין את שכיחות ההפלות הטבעיות וסיבוכים נוספים. ניתן לקיים יחסי מין כשבועיים לאחר הפסקת ההיריון המלאכותית ולאחר שהדימום הסתיים ואין יותר כאבים הנובעים מן ההליך הכירורגי או התרופתי.