השבועות הראשונים להריון הנם קריטיים. זאת משום שביצוע
גרידה או הפסקת הריון תרופתית הם תהליכים המתרחשים בראשית ההיריון בלבד. השאלה מהי הדרך המתאימה ביותר לביצוע הפלה דורשת השוואה בין כל הנתונים הנוגעים בנושא.
צעד ראשון- מול מה את עומדת?
הפלה בכדורים יכולה להתבצע רק עד שבוע מספר 7. גרידה יכולה להתבצע עד שבוע מספר 13. במקרים מסוימים, על פי החלטת הרופאים המומחים, תתבצע הגרידה עד שבוע מספר 20. השבוע המדויק של ההיריון נקבע על ידי רופא הנשים, וכאמור ההתנהלות בנושא צריכה להיות מהירה כדי לשמור על הזכות לבחור בין שתי האפשרויות. חשוב לציין כי רופא הנשים אינו הצעד היחיד לקראת ביצוע הפלה. על המטופלת להגיש את הבקשה לביצוע ההפלה לוועדה האחראית לאישור הפסקת הריון. ועדות כגון אלה ממוקמות במוסדות רפואיים ומקבלות נשים בימים מוגדרים.
בחירת שיטת ההפלה בהתאם לעלות
אחד הגורמים המשפיעים על בחירת סוג ההפלה היא השאלה
כמה עולה הפלה בכל אחת מהדרכים. עלותה של הפסקת הריון תרופתית היא בסביבות 1,400 שקלים (יש להתעדכן מול הגורמים המטפלים בנושא). עלות גרידה תלויה במקום בו נבחר לבצע אותה: בסביבות 2,500 שקלים בבית חולים ציבורי ו- 4,000 שקלים בבית חולים פרטי (יש להתעדכן מול הגורמים המטפלים בנושא).
חשוב לציין כי בנוסף יש צורך בתשלום אגרה העומדת על 300 שקלים פחות או יותר עבור הוועדה. תיתכן הנחה על פי בקשה לוועדה והקלה עד רמת הפטור מתשלום מצד קופות החולים. מומלץ לברר מול הוועדה להפסקת הריון.
במה לבחור? הפסקת הריון תרופתית או גרידה?
לאחר ניפוי הנושאים הנלווים לשתי האפשרויות עומדת בפני המטופלת ההכרעה באשר לטיפול הרפואי הניתן. קרוב ל-100 אחוזי הצלחה בביצוע הגרידה לעומת כ-95 אחוזי הצלחה באשר להפסקת הריון תרופתי (אם נוצר מצב בו תוכן הרחם לא הוצא כראוי, תיתכן האפשרות למתן תרופה נוספת או לביצוע גרידה בהתאם להחלטת הגוף הרפואי המלווה).
תופעות הלוואי הנן זהות פחות או יותר: מדובר בדימום המתרחש כמה ימים ויכול לנוע על פני חודש פחות או יותר. כאבי בטן ורגישות במערכת העיכול נלווים לתהליך. בשני המקרים מדובר בתהליך המלווה בחוסר נוחות פיזית משמעותית ולרוב גם במחיר כאב נפשי-רגשי.
במקרה של הפסקת הריון תרופתית מתבקשת המטופלת להגיע לבית החולים פעמיים בהפרש של 48 שעות כדי לבלוע שני סוגי כדורים: ראשון להפסקת ההיריון ושני להוצאת תכולת הרחם. היא מתבקשת להמתין כמה שעות לאחר הכדור השני כדי לשלול תופעות לוואי. במקרה של גרידה מדובר בתהליך של כרבע שעה בהרדמה בו מורחב צוואר הרחם ומוצא תוכן ההיריון במעמד ניתוח כירורגי. בתום ההליך הרפואי משוחררת המטופלת לביתה באותו היום מצוידת באנטיביוטיקה למניעת זיהום.
מה עדיף? 100% לעומת 95% הצלחה? נטילת תרופה או ניתוח כירורגי? תהליך מהיר וקצר או מספר ביקורים אצל הרופא? ומה לגבי העלות? לאחר שכן השיקולים והנתונים יילקחו בחשבון ההחלטה על הדרך לביצוע
הפסקת הריון תהיה מושכלת יותר.