הפסקת הריון היא עניין שנוי במחלוקת כאשר מדובר בהריון שאינו נחשב רצוי כגון הריון בגיל צעיר, בגיל מאוחר מאוד או הריון מחוץ לנישואין. מערכת האמונות של בני האנוש מורכבת ותלויה בגורמים דתיים, תרבותיים, כלכליים ונפשיים. מהם השיקולים המובילים להכרעה באשר להפלה ומהן ההשלכות הנלוות לכך? במאמר הבא.
גילוי נאות והכרחי אודות הפסקת הריון
חשוב לציין כי אין חובת ההודעה חלה על המטופלת אם ברצונה לבצע הפלה. נערה מתחת לגיל 18, אישה נשואה או כל אישה בכל סטטוס יכולה לבחור לבצע הפלה בלי ליידע את בן הזוג וההורים. מחובתו של רופא הנשים לשמור על דיסקרטיות מתוקף החוק. נכון הדבר גם לגבי
ועדה להפסקת הריון הנדרשת לאישור ההפלה. יוצא מהכלל הוא המקרה בו נערה או אישה אינן מסוגלות לבצע החלטות בכוחות עצמן בשל מחלה נפשית מוצהרת. במקרה זה מייצג אותן האפוטרופוס המורשה.
מוכנות נפשית ורגשית לצד מבט מפוכח
נערות שנכנסו להריון בגיל צעיר מתמודדות עם השאלה האם הן תצלחנה להיות אימהות בכל מובן המילה. הגיל הצעיר גורר אחריו חוסר ניסיון ופרספקטיבה צרה יחסית לצד מקורות פרנסה שעדיין אינם קיימים. השינוי המהותי העתיד להתחולל בחייהן מהווה שיקול משמעותי בעד הפלה. גם הריון בגיל מאוחר לאחר שכבר יש מספר ילדים או הריון מחוץ לנישואין מעלה התלבטויות רבות באשר להמשך ההיריון: האם יש בי את הכוחות לגדל ילד נוסף בגיל כזה? האם אצליח לגדל ילד ללא בן זוג (בהנחה שהזוג מחליט שלא להתחתן)?
יחד עם זאת, יש מקרים בהם הריון שאינו מתוכנן (אותו מוחלט לשמור), משנה לטובה את חיי הנערה ומשפחתה משום תהליך לקיחת האחריות, הבגרות הנדרשת בן לילה וכדומה. אכן כל מקרה לגופו וההכרעה קשה. מומלץ להסתייע במשפחה ובחברים היכולים להציג את הדעות לכאן ולכאן באופן אובייקטיבי יותר וחף מרגש (יחסית). חשוב לציין כי גורמים כגון יועצת בית ספר, עובדת סוציאלית, מרכזי תמיכה לנערות ולנשים יכולים לסייע בגיבוש ההחלטה כאשר לא קיימים מוקדי תמיכה אחרים או יחד עמם.
החלטה על
הפלה מלאכותית או המשך תהליך חייבת לנבוע ממקום שקול ולא מתוך דחף רגשי. השאלות הנשאלות הן שאלות העוסקות בבגרות רגשית לצד התנהלות ראלית. הדמיה של צרכי הילד יכולה לסייע בניסיון להמחיש כיצד חיי אם, ולעתים אם חד הורית, מתנהלים. השיקולים לגבי שמירה על ההיריון או ההחלטה להפיל כוללים גם את עמדת האב אם הוא קיים בתמונה. אם מדובר בזוגיות יש הבוחרים להתמסד על אף הגיל הצעיר ולבנות משפחה. גם במקרה זה יש לשקול בכובד ראש את הנושא, משום שהבחירה בבן הזוג לא אמורה להיות תלויה בדבר, כלומר אמורה להיות בחירה נקייה באדם ולא משום הכרח המציאות: ילד.
לסיכום, כאשר הססנות נכנסת לתמונה בנושא הפסקת הריון, יש להתייחס לגורמים הבאים: אחריות אם, תמיכה כלכלית ושינוי חיים בצורה דרסטית. ייתכנו שינויים בנושא הלימודים, באורח החיים, בשירות צבאי, טיולים לחו"ל, העדפות בילוי ועוד, משום שסדר העדיפויות אמור להשתנות. מומלץ כי כל החלטה תהיה מלווה בגורם תומך שילווה את המטופלת גם לאחר הבחירה בהתמודדות עם תופעות רגשיות העלולות להופיע לאחר הפלה, אם בחרה בכך.